Zupa krem pomidorowa z bazylią i grzanką czosnkową

1302_KremPomidorowy_105
Kto nie kocha pomidorowej… Ja bardzo i dlatego testuję różne jej wydania. Z czasem znajdziecie na prettytasty przeróżne jej odmiany. Zaczniemy od czegoś prostego i szybkiego, jak większość przepisów, bo przecież lubimy zjeść coś pretty tasty ale bez spędzania godzin w kuchni. No cóż, takie czasy. Dlatego dzisiejszy przepis na pomidorową jest ekspresowy – wystarczy 20 minut aby pyszna zupa krem z pomidorów wjechała na wasze stoły. Najlepiej smakuje z grzanką czosnkową albo po prostu sama.

 

 

Składniki:

1 puszka/ karton pomidorów krojonych (np. Pudliszki 400 g)
200 ml bulionu warzywnego (w opcji wege) lub drobiowego
2 łyżki śmietany (12%)
1 średnia biała cebula
1 średnia marchew
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
duża garść bazylii

bułka na grzanki (wrocławska, bagietka, ciabata)
1 ząbek czosnku
kilka kropel oliwy z oliwek

Piekarnik na grzanki rozgrzewamy do 180 st. C.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, po czym wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy oliwę i wyciśnięty czosnek, podsmażamy aż warzywa zmiękną, mieszając żeby się nie przypaliło. Wrzucamy pomidory – Pudliszki oferują różne wersje, np z bazylią i oregano, oliwą i czosnkiem, w soku pomidorowym – wszystkie będą dobre. Przygotowujemy bulion (z kostki czy bulionetki), wlewamy do warzyw i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę i posiekaną bazylię.

Bułkę kroimy w duże kromki (najlepiej lekko pod kątem), nacieramy przekrojonym lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika aż się zarumienią, na 3-4 minuty, w zależności od rodzaju pieczywa.

IMG_1313

FavoriteLoading

Podobne wpisy: